Pakavimo medžiagos išsaugo daiktų kokybę

pakavimo medžiagos

Pakavimo medžiagos reikalingos saugiai daiktų kelionei iš vienos vietos į kitą. Nuo to, kaip jie bus įpakuojami, priklauso to daikto galutinė kokybė, kai jis pasieks savo kelionės tikslą.

Visa pakuotė pagal naudojimo paskirtį skiriama į tris grupes:

  • Pirminė pakuotė, kuri neatsiejama nuo gaminio, pavyzdžiui, alaus butelis, kamštelis ir t. t.
  • Antrinė pakuotė – tai grupinė pakuotė, skirta supakuoti grupei vienodų prekių, pavyzdžiui, plėvelės.
  • Tretinė pakuotė, kuri naudojama saugiai transportuoti vienodas prekes, pavyzdžiui, specialūs padėklai, kartono dėžės ir pan.

Pakuotę sudaro šie elementai:

  • Tara (skirstoma į vidinę, išorinę ir transportavimo);
  • Pakavimo medžiaga (kai joje gaminys parduodamas kaip atskira prekė, taip pat atlieka ir pakuotės funkcijas);
  • Etiketė (tvirtinama tiesiog prie gaminio arba gali būti ir neatskiriama taros dalis);
  • Instrukcija (ypač aktualu, kai pakuojamos kenksmingos ar žmogaus sveikatai pavojingos bei techniškai sudėtingos prekės).

Pirmiausia reikėtų žinoti pakuojamo daikto matmenis. Dažniausiai prekės yra pakuojamos į FEFCO 0201 modelio kartonines dėžes.Gofruotasis kartonas gaunamas klijuojant gofruotus (banguotus) ir lygius popieriaus sluoksnius į vieną daiktą. Gofruotojo kartono tipą apibrėžia suklijuotų sluoksnių skaičius, bangos aukštis ir bangos žingsnio ilgis. Jos yra klijuojamos dviem lipnios juostos gabalėliais. Tokios kartoninės dėžės greitai surenkamos, lengvai išrenkamos ir perdirbamos. Iš gofruotojo kartono pagamintos apvyniojamos dėžės yra rentabilesnis sprendimas nei įprastos dėžės. Tuščias ertmes dėžės viduje galima užpildyti popieriumi, putplasčiu, vata, oro burbulų plėvele – tai turiniui liestis prie pakuotės sienelių ir judėti, apsaugo nuo sudaužymo ar sulankstymo. Pakavimo granulės, dar vadinamos putos granulėmis, biri pakuotė arba tūrio užpildo granulės, naudojamos smūgiams jautrių produktų apsaugai ar kaip tūrio užpildas.Ypač kruopščiai užklijuokite ir sutvirtinkite dėžės dugną. Jei pajudinta dėžė barška ar girdisi kiti garsai, tai reiškia, jog viduje esantys daiktai transportavimo metu gali būti pažeisti. Burbulinė plėvelė (hermetiška, tvirta, atspari plyšimui, vandeniui ir dulkėms) apsaugo nuo staigaus temperatūros pokyčio, labai praverčia pakuojant dūžtančius ir trapius daiktus. Daug mažų oro burbuliukų užtikrina apsaugą nuo smūgių.

Kartais pakuotės neužtenka, kad jos turinys laikytųsi stabiliai. Tam reikalingi papildomi įdėklai, grotelės, prilaikantys į pakuotę sudėtus daiktus ir neleidžiantys jiems barškėti ar net susižaloti transportavimo metu. Negailėkite lipnios plėvelės, pakuodami dėžes ar maišus. Turėkite keletą lipnios juostos ritinėlių, geriau tegu lieka. Pakuojant turėkite atsarginį pjovimo įrankį ir žymeklį netoliese.